Бібліографічне посилання: Герасименко Н.О.
КОЛОДА [Електронний ресурс] // Енциклопедія історії України: Т. 4: Ка-Ком / Редкол.: В. А. Смолій (голова) та ін. НАН України. Інститут історії України. - К.: В-во "Наукова думка", 2007. - 528 с.: іл.. – Режим доступу: http://www.history.org.ua/?termin=Koloda (останній перегляд: 18.02.2019)
Енциклопедія історії України ( Т. 4: Ка-Ком ) в електронній біблотеці
КОЛОДА
КОЛОДА – міра об'єму сипучих речовин і меду, була поширена в укр. землях у 14–18 ст. Не мала єдиного метрологічного стандарту. У Галичині, напр., було кілька її різновидів, зокрема, стрийський, львів. та дрогобицький. Поділялася на 2 півколоди або 2 каді, 8 відер або 8 осьмачок. У Лівобережній Україні у 18ст. "колодкою" називався четверик. У деяких місцевостях він мав сталу місткість і вважався еталоном міри на торгах. Із четверика-колоди стягали ківш помірного податку – колодне поковшове. |